Magyar Falu Program – Felelős állattartás elősegítése 2021

A Magyar Falu Program keretében 2021. évben meghirdetésre került a Felelős állattartás elősegítése című, MFP-FAE/2021 kódszámú alprogram. Gomba Község Önkormányzata az állatvédelem és a felelős állattartás elkötelezettjeként örömmel nyújtotta be 2021. július 16. napján pályázatát, melynek eredményeként 1.303.149.- Ft. vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázat elnyerését követően a kötelező nyilvánosságot az arculati kézikönyvben foglaltak szerint biztosítottuk.

A lakosság a helyben szokásos módon (hirdetmény, közösségi oldalak) értesült a pályázat adta lehetőségekről, mely alapján 30 állattartó jelentkezett, összesen 10 db. kutya és 49 db macska ivartalanítására. Az összes állományból 5 db. kutya és 10 db. macska veszettség elleni oltására, valamint 2 db. kutya transzponderrel (mikrochippel) történő ellátására is volt igény az állattartók részéről.

Az állatorvos kiválasztásánál figyelemmel voltunk a távolságra, valamint, hogy az állattartók körében ismert és lelkiismeretes orvos legyen. Így esett a választásunk Dr. Szakács Árpád állatorvosra, aki Monor városában rendel, Gomba községtől 6 km távolságra.

A megbízási szerződés megkötését követően megkezdődtek az időpont egyeztetések. Tekintettel arra, hogy a rendelés és egyéb műtétek is zajlottak a beavatkozások mellett, ezért az állattartók különbözőképpen fogadták a felkínált időpontokat, valamint az idő előrehaladtával a macskák számában is változás következett be. Sok macskáról érkezett bejelentés, hogy időközben eltűnt, ezért a gazdák nem tudnak a megbeszélt időpontban a rendelőben megjelenni kedvencükkel. A rendelőben minden esetben készségesen álltak a felmerülő problémához, így amennyiben a kisállat megkerült, újabb időpontot biztosítottak az állattartóknak.

Összességében elmondható, hogy a projekt nagyon jó kezdeményezésnek bizonyult, segítséget nyújtott az állattartóknak, ezzel is elősegítve a felelős állattartás irányába történő elmozdulást.